This post is also available in: English (Engels)

‘Een kwalitatief goed klinisch onderzoek is nu echt nodig’.

Er is grote behoefte aan kennis over en (waar nodig) laagdrempelige toegang tot cannabisolie met de juiste samenstelling en concentratie CBD/THC. Hiervoor is veel onderzoek nodig. Als eerste zal er een fundamenteel (in vitro) onderzoek gestart worden door de vakgroep Neurologie van het Erasmus MC onder leiding van Prof Dr. M.J. van den Bent om de werking van cannabis op tumoren op celniveau te onderzoeken. In de tweede fase zal het onderzoek zich richten op een kleine patiëntengroep, namelijk patiënten met een hersentumor. Na verloop van tijd zal het onderzoek zich uitbreiden naar andere patiëntengroepen.

Er is op dit moment dringend wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten te komen wat cannabisolie voor patiënten kan betekenen. We willen dat patiënten in de toekomst een keuze hebben tussen traditionele medicijnen en pijnbestrijding met bijvoorbeeld CBD/THC. Op dit moment is er nog te veel onduidelijk. Wat is bijvoorbeeld de ideale formulering van cannabis als medicijn en wat doet het op (lichaamseigen) endocannabinoïden-systeem? Moeten we op zoek naar een medicijn met een geïsoleerde werkzame stof of is het juist de combinatie van cannabinoïden? En wat is de meest ideale manier van toediening? En welke patiënten hebben het meeste baat bij een dergelijke behandeling. Daarnaast willen we graag weten in hoeverre CBD/THC een betaalbaar alternatief of aanvullend kan zijn voor de traditioneel dure medicijnen in de strijd tegen kanker.

Voor het eerste onderzoek is € 124.000,– nodig. Voor de verdere fase van dit onderzoek is ruim € 265.000,— nodig. Voor de tweede fase en klinisch onderzoek is ruim € 2.000.000,— nodig.

Prof. dr. Van den Bent: “We weten momenteel niet zeker wat het effect is van cannabisolie op tumoren”

“Cannabis extracten zijn een natuurproduct en cannabis oliën – ook DBD en THC – hebben verschillende samenstellingen. Er zijn vandaag de dag veel hersentumorpatiënten die cannabisolie gebruiken, terwijl we op dit moment eigenlijk niet weten of dat überhaupt van invloed is op de hersentumor. En als er al sprake is van een gunstig effect is op de groei van tumoren, welk bestanddeel van de cannabisolie hier dan verantwoordelijk voor is.

Het is daarom belangrijk om het effect van cannabisolie nu een keer goed klinisch te onderzoeken. En dan zouden we allereerst willen kijken naar de meest agressieve hersentumor die ook het vaakst voorkomt: het glioblastoom. Maar daarvoor moeten we eerst weten welke bestanddelen het meeste invloed op hersentumor cellen hebben.

Dat kan worden onderzocht door middel van experimenten waarbij verschillende bestanddelen van cannabisoliein worden getest op modellen van glioblastomen. Er zijn verschillende modelsystemen voor dit soort vragen. En een specifiek model van het Erasmus MC ontwikkeld door het researchlab van het Hersentumor Centrum van het Erasmus MC leent zich goed daarvoor. In dit modelsysteem worden glioblastoom cellen verkregen bij operaties van hersentumorpatiënten in kweek gebracht met nieuw ontwikkelde technieken. Door nu veel verschillende glioblastoompatiënten te onderzoeken op de bestanddelen van cannabisolie kan een beeld worden gevormd van welke bestanddelen van de cannabisolie belangrijke effecten hebben op de tumorcellen. Die goed werkende bestanddelen kunnen dan worden geselecteerd om een klinisch onderzoek te verrichten.

Ook biedt dat onderzoek de mogelijkheid om alvast te onderzoeken de glioblastomen van de afzonderlijke patiënten verschillen qua gevoeligheid voor cannabisolie. Dit kan dan later misschien helpen bij het selecteren van patiënten voor deze behandeling.

Die eerste stap, dat onderzoek op verschillende glioblastoomkweken, is een heel belangrijke die op kweken van minstens dertig verschillende tumoren moet worden uitgevoerd. Om de betrouwbaarheid te vergroten wordt gebruikgemaakt van robottechnologie en apparatuur waarin per keer een groot aantal kweken kan worden beoordeeld. Aan de hand van de resultaten zullen klinische vervolgstudies plaats vinden, waarin de resultaten van behandeling van cannabis olie wordt onderzocht bij glioblastoompatiënten.”

Prof. Dr. M.J van den Bent

Wat kan ik doen?
Steun Stichting Embrace Life en ga met ons de strijd aan tegen Kanker. En dat steunen kan op veel verschillende manieren. Zo kunt u een donatie doen, via deze link.

Heeft u een idee, plan of wilt u meer informatie? Neem direct contact met ons op!

© 2022 - Embrace life | Website laten maken door Avancé Communicatie