“Samen de plant naar de arts brengen” door Kanker anders te benaderen!

Stichting Embrace Life wil ervoor zorgen dat met passende kwaliteitsnormen, licentieverstrekking en Patiënten en klinische onderzoeken de juiste basis wordt gelegd voor een snellere beschikbaarheid en vergoeding van cannabisgeneesmiddelen in Nederland. Doorslaggevend hierbij zijn het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van het geneesmiddel en de veiligheid voor patiënten. Het is van essentieel belang dat geneesmiddelen op basis van cannabis betaalbaar zijn en dat het publiek en de patiënt goed worden voorgelicht.

Embrace Life is zich ervan bewust dat het verzamelen van wetenschappelijk bewijs een stapsgewijs proces is, bestaande uit het voorschrijven medicinale cannabis aan een selecte groep zoals patiënten in de Palliatieve zorg of met zeldzame tumoren, het beoordelen van risico’s, het aanpassen op punten waar dat nodig is en het uiteindelijk opschalen naar landelijk en toepasbaar voor meerdere patiëntengroepen.

Als het gaat om het gebruik medicinale cannabis is er nog steeds sprake van stigmatisering en bezorgdheid over de veiligheid. Van Patiënten weten we inmiddels dat deze medicijnen in ieder geval de kwaliteit van leven verbeteren en dat ze er heel veel baat bij hebben!

Onze missie is dan ook; Zorgen dat cannabis een normale behandeloptie is in de spreekkamer van de arts en in een adequaat en betaalbaar assortiment beschikbaar is in de apotheken, waar het een plek verdient naast alle andere op recept verkrijgbare medicijnen.

“Het kan niet zo zijn dat patiënten die baat hebben bij cannabis de straat of het internet op moeten om in het illegale circuit hun ‘medicijn’ te kopen. Dat betekent voor patiënten – die al ellende genoeg hebben – niet alleen een mogelijke wetsovertreding, maar ook een gezondheidsrisico Lopen. Wij moeten de plant naar de arts brengen”.

De praktijk wijst keer op keer uit dat je dan niet weet wat je gebruikt. Kwaliteit en veiligheid staan in ons optiek voorop en daarom is de wetenschappelijke, farmaceutische benadering belangrijk zodat het erkent wordt als medicijn en ook betaalbaar wordt.

De aandacht voor medicinale toepassing van cannabis heeft wereldwijd een enorme vlucht genomen en daarnaast overwegen steeds meer landen legaal gebruik of zijn bezig daarvoor een programma op te zetten. In het Europees Parlement zijn onlangs uitspraken gedaan, de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aanbevelingen geformuleerd en medisch-wetenschappelijk onderzoek op gebied van cannabis is uit de startblokken geschoten.

Het is nog steeds onvoorstelbaar hoe veelzijdig de cannabisplant is en hoeveel wetenschappelijke vragen medicinale cannabis oproep.

Onze ambitie en doel

Ongeveer een op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven vroeg of laat kanker. En anderen maken het van dichtbij mee. Embrace life heeft de absolute overtuiging dat je de grootst mogelijke voldoening bereikt als je je met hart en ziel inzet voor een ander. Ter nagedachtenis aan de mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden, ter inspiratie van de mensen die aan het strijden zijn, willen wij de strijd positief aangaan door kanker anders te benaderen.

Embrace Life wil geld inzamelen voor onderzoek naar (zeldzame) kankersoorten. Het eerste onderzoek wat wij mogelijk willen maken betreft de medicinale werking van hennep, oftewel cannabis, onder meer in THC-olie, CBD-olie (het gebruik van andere componenten uit de hennepplant zoals CBG of CBDA) en in voedingssupplementen voor kankerpatiënten.

Er is op dit moment dringend wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten te komen wat cannabisolie voor patiënten kan betekenen. We willen dat patiënten in de toekomst een keuze hebben tussen traditionele medicijnen en pijnbestrijding met bijvoorbeeld CBD/THC. Op dit moment is er nog te veel onduidelijk. Wat is bijvoorbeeld de ideale formulering van cannabis als medicijn en wat doet het op (lichaamseigen) endocannabinoïden-systeem? Moeten we op zoek naar een medicijn met een geïsoleerde werkzame stof of is het juist de combinatie van

cannabinoïden? En wat is de meest ideale manier van toediening? En welke patiënten hebben het meeste baat bij een dergelijke behandeling. Daarnaast willen we graag weten in hoeverre CBD/THC een betaalbaar alternatief of aanvullend kan zijn voor de traditioneel dure medicijnen in de strijd tegen kanker.

Er is grote behoefte aan kennis over en (waar nodig) laagdrempelige toegang tot cannabisolie met de juiste samenstelling en concentratie CBD/THC. Hiervoor is veel onderzoek nodig. Als eerste zal er een fundamenteel (in vitro) onderzoek gestart worden door de vakgroep Neurologie van het Erasmus MC onder leiding van Prof Dr. M.J. van den Bent om de werking van cannabis op tumoren op celniveau te onderzoeken. In de tweede fase zal het onderzoek zich richten op een kleine patiëntengroep, namelijk patiënten met een hersentumor. Na verloop van tijd zal het onderzoek zich uitbreiden naar andere patiëntengroepen.

Cannabis – en dan bedoelen wij de hele plant – is een natuurproduct met medische potentie, geen wondermiddel.  We moeten af van stigmatisering. Tegelijkertijd zijn er nog zoveel vragen te beantwoorden en ook daarom is een wetenschappelijke benadering noodzaak. Wat is de ideale formulering van cannabis als medicijn wat doet het endocannabinoïden-systeem? Moeten we op zoek naar een medicijn met een geïsoleerde werkzame stof of is het juist de combinatie van cannabinoïden. En wat is de meest ideale manier van toediening?

Daarvoor hebben we harde, klinische feiten nodig en iedereen weet dat dat niet eenvoudig is. Want het kost tijd en het kost geld.

Help Stichting Embrace Life dit mogelijk te maken!
NL37 INGB 0009016086

Rob Candeias
Voorzitter en oprichter van Embrace Life